Zoutoven

zoutstoken (houtoven- Holsen type), dat doet hij reeds 15 jaar puur voor zijn plezier
De vorm is daar speelser, geïnspireerd op gebruiksgoed, en minder uitgepeurd.
"Dat vind ik pas keramiek maken... stoken."

stook2.jpg (9916 bytes)                

Vernieuwing van de Zoutoven.
 

Voor meer info over Hout-Zout stoken klik hier

Racu Stoken

               

Fernand aan het racu bakken

          

                            

een racu oven gebouwd de markt in 2000
en gestookt met hout.

 

 

EXPERIMENTEREN MET EEN PAPIEROVEN.

De oven.

We beginnen met een dikke laag zaagsel ± 10 cm dik. Dan stapelen we de potten in de vorm van een piramide met tussenin brandbaar materiaal (droge bladeren, stro, klein sprokkelhout of zaagsel). Rondom plaatsen we nu de houten steunen voor het papier. We werken in vorm van een ‘tipi’. Nu gaan we de mantel van de oven maken met zwaar papier (papier van tijdschriften, zo dik mogelijk omwille van het hoge kaoliengehalte) dat we langs beide zijden inpappen met kleislib. We leggen een viertal lagen, iedere laag schrankend over elkaar leggen tot we een egale mantel bereiken. Onderaan laten we één kleine opening om het oventje aan te steken. De opening bovenaan houden we ook zo klein mogelijk.

De objecten en/of potten.

Voor een papieroven zijn objecten of potten met ronde vormen het meest geschikt. Deze afwerkingstechniek geeft goede resultaten bij terra sigillata. Je kan de potten ook invrijven met Lithium (geeft geel) met ijzeroxide (geeft roze-bruine tinten) of met body stains (synthetische pigmenten).

       

Het bakken.

Nu kunnen we de oven aansteken. Als de oven goed gebouwd is zal hij tussen de 6 à 8 uren branden en temperatuur bereiken van ± 960°C.

Het openmaken van de oven.

Het is raadzaam de oven te openen bij een temperatuur van ± 300 à ± 400°C. Dit om de afkoeling van de objecten of potten gelijkmatiger te laten gebeuren.