Verloop van een hout-zout stook

In de oven wordt alles zorgvuldig gestapeld.

 

Tussen elke pot en oversteun ligt een pasta van 1 deel porseleinklei, 6  delen aluminiumoxide en 1 deel bloem.

Deze pasta moet zorgvuldig aangebracht worden.

Na het volledig vullen, het inbrengen van de temperatuurkegels kan de oven afgesloten worden.

Losse stenen worden in de deur gestapeld. Op de plaatsen waar de temperatuurkegels staan moet de steen kunnen verwijderd worden om tijdens de stook de kegels te kunnen controleren. Er wordt ook een opening voorzien voor het termokoppel van de pyrometer.

Het stoken van de houtoven volgens de temperatuurcurve

 

Controle van de temperatuurkegels

De gloed van het rechter stookgat.

Het hout kappen is een intensieve bezigheid.

Reductie van de oven naar het einde van de stoo

 

 

De reductie is zo sterk dat de brandstof door de oven en de schoorsteen gaat om buiten te ontbranden

 

De temperatuurcurve van een geslaagde stook - na 16 uur wordt er ± nog 3 uur gestookt