Terra sigillata

Korte geschiedenis.

Terra sigillata is het bekendste aardewerk uit de Romeinse tijd. Het werd massaal en op bija industriële wijze vervaardigd. Het hele productieproces was tot in deteil georganiseerd en gerationaliseerd. De productie in Italië begon onder de heerschappij van keizer Agustus.

Aan het eind van de eerste eeuw na Christus kwam de Gallische productie op. De Gallische producten overspoeleden de markt. De terra sigillata blijkt voornamelijk afkomstig te zijn uit Centraal-Gallië. Slechts enkele stukken zijn aan werkplaatsen van het Argonengebied toe te schrijven.

Omdat de meeste pottenbakkers hun producten van een naamstempel voorzagen, is nu bekend dat daar meer dan 260 pottenbakkers hebben gewerkt. Zij maakten producten die qua vorm en versiering meer afgestemd waren op de Gallische smaak.

In de tweede eeuw na Christus beheerste de Middengallische productie de markt. In Lezoux, de belangrijkste productieplaats, werkten minsten 500 pottenbakkers. Het vondstenmateriaal uit die tijd bevindt zich hoofdzakelijk in het archeologisch muzeum van Zuid-Oost-Vlaanderen te Zottegem-Velzeke. (België)De pottenbakkers borduurden gewoon voort op vormen en versieringen die al in Midden-Gallië onstaan waren.

 

 

 

   

             

 

 

 

terra sigilata in papieroven gestookt

 

   

Bolvormige pot in Terra Sigilata  met zaagselstook 

 

 Terra Sigilata                           

 

     

      Kelkvorm in Terra Sigilata